U periodu od 24.- 28. Septembra u Briselu  je održana manifestacija pod nazivom „Freedom Drive“ u organizaciji European Network on Independent Living – ENIL.  Evropska mreža za samostalan život (ENIL) je širom Evrope rasprostranjena mreža osoba s invaliditetom. Ona predstavlja forum namijenjen svim osobama s invaliditetom, organizacijama za samostalan život i njihovim saradnicima po pitanju samostalnog života koji se bave isključivo temom invaliditeta.

Među 23 zemlje Evrope na manifestaciji je sudjelovala i Bosna i Hercegovina.

Naime, zahvaljujući implementaciji projekta „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ tim predstavnika „IC Lotos“ i neformalne grupe mladih osoba s invaliditetom imao je priliku sudjelovati u aktivnostima ove manifestacije koje su ih poticale da rade na svojim komunikacijskim vještinama kroz upoznavanje s drugim sudionicima, te govoreći o svojim iskustvima i preprekama koje su im se našle na putu ka samostalnom životu. Učešćem na ovoj manifestaciji IC „Lotos“ je na još jedan način ostvario ideju na kojoj je nastao, te predstavio mogućnosti i sposobnosti osoba s invaliditetom na pozitivan način.

 „Freedom Drive je razvijan godinama, a sada je to četverodnevni događaj koji okuplja do 300 ljudi. Sadrži bogat program, uključujući i Freedom Drive marš kao najznačajniju aktivnost za sve sudionike. Šetnja od Evropskog parlamenta do Evropske komisije simbolizira slobodu. Ulice Brisela odjekuju sloganima i pjesmom. Fenomenalan je osjećaj znati da se tvoj glas čuje u moru drugih koji dozivaju slobodu samostalnog življenja.“ – rekla je S. Sarajlić – aktivistica IC „Lotos“ i zaposlenica VMFBiH.

Bitno je naglasiti da su mladi iz naše zemlje prisustvovali glavnoj skupštini ENIL Youth Network-a i dali svoj doprinos u odabiru članova za Upravni odbor. Takođe su, između ostalog, mogli jasno iznijeti probleme s kojima se suočavaju mladi s invaliditetom u našoj zemlji, posebno naglašavajući nedostatak servisa personalne asistencije i socijalne inkluzije.

Posjeta je upriličena s nizom ciljeva, počevši od podizanja svijesti o pravima osoba s invaliditetom na samostalan život, do uspostavljana i osnaživanja veza među organizacijama i aktivnostima u pokretu osoba s invaliditetom, te kreiranja i usvajanja zakonskih i drugih rješenja koja će osigurati sistemsku podršku razvijanju usluga, ali i druge vidove podrške i promijena koje će osigurati preduslove za samostalan život osoba s invaliditetom širom Evrope. Sudionici smatraju da je put bio upotupunosti svrsishodan, te se očekuje nastavak saradnje organizacija i borbe za samostalan život koja će u budućnosti rezultirati novim mladim liderima u pokretu osoba s invaliditetom.