Kada kažemo Visoko, vi odmah pomislite na piramide, ali uskoro ćete dobiti i novu asocijaciju na ovaj grad, jer vam garantujemo da će skijaška zvijezda u usponu Elvedina Muzaferija uskoro dosegnuti sportski vrh piramide!

Nizom uspjeha koje je ostvarila da bi ponijela titulu najbolje i najperspektivnije bh. skijašice, Elvedina Muzaferija prešla je svoj put na skijama, a u razgovoru za Vijeće mladih FBiH ispričala priču sličnu onoj velike Janice Kostelić.

Svaku priču krećemo pričati od početka, kako bismo stigli do kraja, a mi smo počeli od Elvedininih prvih skijaških koraka.

Elvedina: Prve skijaške korake sam napravila sa tri godine, a već sa šest počela skijati u SK „Bjelašnica“ gdje sam ostala pet godina, nakon čega su uslijedile dvije godine u SK „Željezničar“, zatim dvije godine u SK „Žuti mačak“ iz Zagreba i posljednje dvije godine sam članica SK „ZE-2010.“

 

Neke stvari jednostavno ne možemo dovoljno dobro opisati, dok ih ne doživimo, s toga smo zamolili mladu snježnu kraljicu da nam redoslijedom ispriča sve velike momente u njenoj kvalitetnoj karijeri.

 Elvedina: Svako takmičenje je posebno na svoj način, od prve medalje do prvog internacionalnog takmičenja. No, neki od mojih najvećih uspjeha su: prvo i drugo mjesto na dječjem Svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kanadi, zatim peto mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu do osamnaest godina u švedskom Are-u i naravno, plasman na Zimske olimpijske igre koje će se održati 2018. godine u Južnoj Koreji.

 

Činjenica da je skijanje sport koji nije ni malo jeftin i da je skijaška oprema jako skupa, navela nas je da upitamo našu sugovornicu, koliko je jednoj skijašici iz Bosne i Hercegovine put na skijama otežan u odnosu na skijašicu neke stabilne Zapadne zemlje?

Elvedina: Počevši od financija pa do uslova za trening, jednoj skijašici iz BiH je puno teže ostvariti neki veći uspjeh za razliku od onih iz Austrije, Italije ili Francuske. U većim zemljama ovaj sport je puno razvijeniji i više se ulaže u skijaše, što nije slučaj u Bosni i Hercegovini.

U svakoj priči, a i uopće u životu, shvatili smo da nam je potrebna podrška dragih ljudi kako bismo u nečemu uspjeli, pa smo narednih nekoliko redova ostavili za Elvedininu najveću podršku.

Elvedina: Od samog početka najveća podrška su bili moji roditelji i trener Reymon Horo. Ponosno su ispratili svako moje takmičenje i još ponosniji slavili svaki moj uspjeh.

 

San svakog sportiste je izboriti plasman na Olimpijske igre. Elvedina ga je ostvarila, pa smo je za kraj pitali o njenoj poruci za one koji još čekaju na ostvarenje svog sna.

 Elvedina: Da, kao što sam već pomenula, moj san od samog početka bio je plasman na Olimpijske igre.  Sad kada se ostvario, cilj mi je postići što bolji rezultat i predstaviti svoju zemlju u što boljem svjetlu, a ono što bih poručila mladima jeste da nikad ne odustaju. Put do uspjeha je težak, ali dolazak do cilja je najbolji osjećaj koji čovjek može osjetiti.

Razgovor vodila: Senaida Sarajlić