Godišnja konferencija o inkluzivnom razvoju

Godišnja konferencija o inkluzivnom razvoju

U Briselu je održana druga godišnja konferencija o inkluzivnom razvoju a u organizaciji Evropske komisije.

Sve države su  imale svoje predstavnike/ce na ovoj konferenciji gdje je bila mogućnost da se čuje o problemima mladih u Evropskoj uniji i mnogim potencijalnim rješenjima. Predstavnici mladih iz Bosne i Hercegovine na ovoj konferenciji su bili Mirela Geko ispred Vijeća mladih FBiH i Miloš Blagojević ispred Omladinskog savjeta RS.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u Evropskoj uniji je primjetan trend smanjenja nezaposlenih, obzirom da je u januaru 2013. godine bilo 24% nezaposlenih mladih a u januaru 2017. godine je 17% nezaposlenih. Naglašeno je da je važno da se mladima da veća šansa za učešće u politici, jer je u Evropskom parlamentu samo 0,5% mladih koji su zastupnici/e tu.

Pored panel diskusija koje su organizovane sa relevantnim osobama za mlade u Evropskoj uniji, organizovane su i radionice gdje se pričalo o projektima koji su uspješni za inkluziju mladih osoba u svojim lokalnim zajednicama.

Poruka koju je zamjenica predsjednika European Youth Foruma, Carina Autengruber, rekla svim prisutnima je jako važna u kontekstu mladih u Evropi i sigurno se može i mora primjeniti i na našu državu. “Europe currently is at crossroad. The only way forward is the one where young people are included in decision making process.” (Evropa se trenutno nalazi na raskrsnici. Jedini put naprije je onaj gdje su mladi uključeni u process donošenja odluka.)