Jedinstven projekt neformalnog obrazovanja u Gračanici

Jedinstven projekt neformalnog obrazovanja u Gračanici

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

U organizaciji Vijeća mladih općine Gračanica, u saradnji sa srednjim školama, mladi s područja ove općine – učenici srednjih škola i studenti – imali su priliku proteklog vikenda, kroz pet različitih programa i tematskih radionica, učiti o amaterskoj arheologiji i istraživanju lokalne historije, osnovama web programiranja, izradi projekatnih aplikacija, samoodbrani i borilačkim vještinama, te o tradicionalnim narodnim igrama i folkloru.

”Zamisao projekta je da mladi u Gračanici iskoriste slobodno vrijeme tokom zimskog raspusta i prošire svoje znanje u pet različitih oblasti, kroz teorijske i praktične radionice realizirane uz pomoć kvalificiranih i stručno osposobljenih mentora”, izjavio je Kerim Grbić, koordinator projekta.

Po njegovim riječima, ovakav način neformalnog obrazovanja je jako rijedak, možda i jedinstven u našoj zemlji.

”Naša je želja ne samo da ga održimo, već i proširimo i unaprijedimo, ali i da pokrenemo druge, slične programe. U tom smislu, nadamo se i široj podršci naše lokalne zajednice”, dodao je.

Mladi žele učiti, žele biti aktivni, žele doprinijeti poboljšanju stanja kako u svom neposrednom okruženju, tako i šire, u cijeloj Bosni i Hercegovini – ističu omladinski aktivisti iz Gračanice. U tome, kako kažu, nailaze i na podršku lokalnih vlasti.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.vijecemladih.ba/wp-content/uploads/2018/01/26992704_852376131611614_1098327739060757146_n.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”https://www.vijecemladih.ba/wp-content/uploads/2018/01/26904375_852376008278293_4648076476008161562_n.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

”Generalni pokrovitelj naše zimske škole Winter School/Fest 2018. je Općina Gračanica, koja već duži niz godina izdvaja budžetska sredstva za projekte mladih”, kazao je Muharem Šehić, predsjednik Vijeća mladih općine Gračanica.

Zahvaljujući tome, naglasio je, cjelokupan trodnevni program, svih pet radionica koje su od petka do nedjelje održane na različitim lokacijama u gradu i općini, bio je besplatan za učesnike, uključujući i troškove prijevoza i hrane.

”Napominjem da smo programom privukli i obuhvatili sedamdesetak mladih s područja naše općine, kao i susjedne općine Doboj Istok. Koristim priliku da se zahvalim našem pokrovitelju, kao i svima koji su nam pomogli u organizaciji, posebno gračaničkim srednjim školama”, dodao je.

Po okončanju radnog dijela programa, u nedjelju je upriličena prigodna svečanost na kojoj su uručene certifikati i zahvalnice za učesnike, mentore i partnere u projektu.

Preuzeto sa: Vijeće mladih općine Gradačac

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]