Šta to rade krovne organizacije mladih u BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj gori, Bugarskoj, Italiji i Turskoj bilo je prezentirano na sastanku održanom u Sarajevu od 09-13.12.2017.

Nakon Izborne skupštine u Vijeću mladih FBiH smo ugostili predstavnike Nacionalnih vijeća mladih i omladinskih organizacije iz pomenutih zemalja. Na sastanku su prisustvovali koordinatori ispred svake organizacije koji će u nerednih petnaest mjeseci implementirati projekat s ciljem jačanja suradnje krovnih tijela, edukacije mladih na polju zagovaranja i građanskih inicijativa te graditi partnerstva. Sve ovo radimo kako bismo uticali na politike prema mladima I povećali učešće mladih u procesima donošenja odluka.

Svi mi imamo slične ili čak iste probleme!

              Nakon prezentacije organizacija i izazova s kojim se susrećemo shvatili smo da su problemi jako slični. Ovo je pokazatelj koliko krovna tijela u ovom tijelu Evrope i trebaju da surađuju i međusobno se pomažu u cilju kreiranja boljih politika, ali i prepoznavanja vijeća mladih kao krovnih organizacija koje uistinu predstavljaju interese mladih.  Neke od problema koje smo mapirali jesu da neke od krovnih organizacija još uvijek nisu prepoznate kroz Zakon, većina ima malu ili nikakvu financijsku podršku institucija te komplikovana i spora administracija.

Ovo je samo početak zajedničkog rada.

Pred nama je zanimljiv period gdje ćemo implementirati trening, radionice, konferencije, inicijative, kampanje i sastanke koji su sastavni dio projekta. U isto vrijeme razmišljamo i planiramo naredne korake koje bi zajedno mogli poduzimati i u budućnosti.

Partnerske organizacije 

  • Krovna organizacija mladih, Srbija
  • Nacionalni omladinski savjet, Makedonija
  • Crnogorski omladinski forum, Crna Gora
  • Centar za neformalno obrazovanje, Turska
  • Nacionalni forum mladih, Bugarska
  • Nacionalni formu mladih, Italija

Projekat je finansiran od strane Evropske komisije kroz Erasmus+ program.