Održana prva izvještajna skupština Vijeća mladih FBiH

Održana prva izvještajna skupština Vijeća mladih FBiH

U Mostaru je održana prva izvještajna skupština Vijeća mladih Federacije  BiH. Domaćin skupštine je bilo Vijeće mladih Grada Mostara, a sastanku su prisustvovali predstavnici Vijeća mladih Tuzlanskog kantona, Vijeća mladih kantona Sarajevo, Vijeća mladih Unsko-sanskog kantona, Vijeća mladih Zapadnohercegovačkog kantona, Vijeća mladih Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Vijeća mladih  Posavskog kantona te brojni drugi gosti koji su pomagali rad ovog Vijeća.

U konstruktivnom dijalogu došlo se do bitnih zaključaka za naredni period, ali je fokus pažnje bio na aktivnostima Vijeća u protekloj godini. Skupština je jednoglasno usvojila financijski izvještaj za proteklu godinu i ocijenila je pozitivnim rad Vijeća u protekloj godini.

Predsjednik Vijeća mladih Federacije BiH Mate Lončar posebno je naglasio važnost ovog tijela koje predstavlja sponu između svih vijeća na teritoriji Federacije, a nada se da će u skorije vrijeme biti formirano i vijeće na teritoriji cjelokupne teritorije Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju je spomenu i saradnju s političkim strukturama na nivou BiH, koji su podržali rad Vijeće, te im se ovom prigodom posebno zahvalio. VMFBiH je ostvarilo značajnu saradnju i s organizacijama iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Ispred Omladinskog savjeta Republike Srpske prisutnima se obratila Danijela Topić, koja je apostrofirala odličnu saradnju između ove dvije organizacije, te je, između ostalog, pohvalila izbor loga za Vijeće, koje, po njenom mišljenju, djeluje mladalački i vedro.

U narednom periodu Vijeće će intenzivno raditi na izmjenama i dopunama Zakona o mladima, koji je determinirajuća stavka za djelovanja svih omladinskih udruženja na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i na jačanju kapacitete svih omladinskih organizacija u BiH. U ovom periodu se održava i akcija pod nazivom „Aktivni i danas“, a koju implementira VMFBiH.

 

Predstavnici Upravnog odbora su pohvalili gostoprimstvo Mostara, koji je bio okupan sunčevim zrakama tokom cjelokupnog boravka omladinaca iz cijele BiH. Mladi su na ovaj način poručili političkim strukturama da mogu međusobno surađivati, neosnovano od toga iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolaze.

Text: Amel Petrović