Predstavnici VMFBIH posjetili Travnik

Predstavnici VMFBIH posjetili Travnik

Vezirski grad se pokazao kao izvrstan domaćin treninga „Kako i zašto zagovarati i lobirati u svojoj lokalnoj zajednici“  koji se održao u prostorijama Centra za edukaciju mladih Travnik.

Domaćini treninga su bili predstavnici Vijeća mladih SBK/KSB i Vijeća mladih Općine Travnik koji su omogućili omladincima iz Bihaća, Bosanske Krupe, Travnika i Novog Travnika da na zabavan i konstruktivan način iskoriste prethodni vikend. Učesnici treninga su nakon teoretskog dijela pripremali kampanju javnog zagovaranja, te su u grupama prezentirali iste. Između ostalog,  pričali su  i o Vijećima mladih, izazovima i prednostima, te o učešću mladih u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Naravno, imali su priliku da razgledaju i ljepote grada koji ima velik historijski značaj za Bosnu i Hercegovinu, pa je trening bio svrsishodan i iz tog razloga.

Treneri ovog programa su bili Jasmina Banjalučkić i Aldin Hodžić koji je o samom događaju rekao nešto više:

„Jedan od osnovnih ciljeva treninga bio je jačanje vještina i kompetencija mladih učesnika o načinima lobiranja, javnog zagovaranja i mapiranja moći. Očekivani rezultat treninga su pripremljene incijative i projektni prijedlozi uz korištenje alata prezentiranih na ovom trodnevnom treningu.“

 U sklopu posjete Travniku, članovi Upravnog odbora su imali priliku da se sastanu i da razgovaraju s ministricom obrazovanja SBK/KSB Katicom Čerkez. Neizbježna tema svih razgovora s predstavnicima vlasti je Implementacija Zakona o mladima, pa ni ovaj sastanak nije prošao bez te teme, a i sama ministrica je u sklopu dijaloga prihvatila konstataciju naših predstavnika da se na ovom polju treba mnogo više raditi kako na lokalnom, tako i na kantonalnom nivou, te je istaknula da će svakako podržati sve aktivnosti Vijeća mladih SBK/KSB koje su u nadležnosti resornog ministarstva.

Naši predstavnici su zadovoljni provedenim aktivnostima i uvjereni su da će omladinci, koji su prisustvovali ovom treningu,  stečena znanja moći implementirati u svojim lokalnim zajednicama, a mi ćemo im u tim aktivnostima i u budućnosti pružati svu potrebnu pomoć.

Još jedna uspješna priča je iza nas, ali na ovome nećemo stati, jer imamo dovoljno energije da do kraja godine uradimo još mnogo pozitivnih stvari za društvo u Bosni i Hercegovini, a vas pozivamo da se i vi pridružite svojim lokalnim vijećima i da date svoj doprinos u izgradnji bolje i stabilnije države.