Tematska sjednica Parlamenta FBiH o iseljavanju stanovništva

Tematska sjednica Parlamenta FBiH o iseljavanju stanovništva

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Na inicijativu zastupnika Dennisa Gratza ispred Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH je 22.3.2017. godine održana tematska sjednica o iseljavanju stanovništva.

Ispred Vijeća mladih FBiH ovoj sjednici su prisustvovali Mate Lončar i Mirela Geko. Kao legitimni predstavnici mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine, imali smo mogućnost da se obratimo svim zastupnicima i zastupnicama te gostima koji su bili prisutni na ovoj tematskoj sjednici.

Predsjednik Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine Mate Lončar u svom izlaganju je rekao da 65 posto mladih ljudi želi napustiti Bosnu i Hercegovinu jer ne vide perspektivu u domovini. Pozivajući se na podatke iz istraživanja Instituta za razvoj mladih “Kult”, Lončar je naveo da je više od 60 posto mlade populacije nezaposleno, a 27 posto ne smatra da će se situacija promijeniti. Osnovni razlog željenog odlaska su loša ekonomska situacija i nemogućnost zaposlenja, dodao je.

Poseban akcenat je stavljen na veću implementaciju Zakona o mladima FBiH koji postoji od 2010. godine ali se nažalost jako malo implementira u čitavoj Federaciji BiH.

”Vijeće mladih je spremno podržati svaku pozitivnu mjeru i korak koji rješava probleme. Krajnje je vrijeme da se uhvatimo ukoštac s ovim problemima, da mlade vidimo kao resurs i da zaustavimo iseljavanje. Mladi nisu problem već rješenje”, rekao je Lončar obraćajući se poslanicima na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta posvećenoj iseljavanju stanovništva iz Federacije.

Nakon tematske sjednice, predsjednik Vijeća mladih FBiH je zajedno sa inicijatorom ove tematske sjednice bio gost u emisiji Tema dana na BHT1, a čitavu emisiju možete pogledati na linku:
http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/tema-dana-bht1/tema-dana-22-03-2017/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]