Učešće mladih je bitno!!!

Učešće mladih je bitno!!!

U Ključu, u periodu između 24.02-05.03.2017. Vijeće mladih općine Ključ je ugostilo 24 omladinskih lidera,  radnika, aktivista i volontera iz BiH, Crne Gore, Turske, Italije, Srbije, Makedonije, Rumunije i Hrvatske na trening kursu u okviru projekta Challenge to Change.

Projekat Challenge to Change je projekat koji Vijeće mladih implementira u okviru Erasmus+ programa i za cilj ima promovisati alate koje omladinske organizacije i mladi mogu koristiti za bolju implementaciju omladinskih politika te uticati na uključivanje mladih u procese donošenja odluka i njihovo učešće u procesu kreiranja dokumenata od važnosti za mlade.

Desetodnevni trening  je bio posvećen radionicama Monitoringa i evaluacije politika prema mladima te alatima kao što su kampanje javnog zagovaranja i građanske inicijative. Učesnici su imali priliku steći nova znanja, ali i vještine korištenja ICT alata pri planiranju i implementaciji njihovih lokalnih aktivnosti.

Partneri s kojima Vijeće mladih radi na projektu imaju slične ili iste ciljeve i polje djelovanja, a odnose se na rad u domenu omladinskih politika i zagovaranju učešća mladih u procesu kreiranja politika prema mladima na svim nivoima vlasti.

Svaka od zemalja učesnica se susreće sa različitim izazovima pri implementaciji ili kreiranju politika prema mladima. Negdje je to uspješniji proces, negdje manje uspješan, ali ono što je svima zajedničko jeste da svi rade na iznalaženju mogućnosti u cilju unaprjeđenja procesa uspostavljanja omladinskih politika, učešća mladih u tom procesu i suradnje sa organizacijama iz drugih zemalja.

Čitav projekat je dizajniran na način da mladima omogući znanje, vještine, praksu i motivaciju za aktivizmom i većim učešćem u budućim promjenama. Iz tih razloga projekat se sastoji od četiri faze:

  1. Trening kurs – sticanje znanja i vještina
  2. Lokalne aktivnosti – primjenjivanje stečenog znanja i vještina u lokalnim zajednicama
  3. Kreiranje publikacije – širenje znanja i rezultata
  4. Evaluacijski sastanak – planiranje narednih aktivnosti

 

Partneri na projektu su: CAZAS – Crna Gora, NON FORMAL EDUCATION CENTER – Turska, YOUTH ALLIANCE KRUSEVO – Makedonija, ZONA FRANKA – Italija, INFO ZONA – Hrvatska, EuroDEMOS – Rumunija i PIROT E PUBLIKA – Srbija.

 

#challengetochange je naš moto, pridružite nam se!