Svi ponekad pokleknemo u životu, a nekad nam za ustajanje treba mnogo vremena, jer se bojimo novih padova, pa bi najlakše bilo ostati dolje i ne pokušavati se boriti s novim izazovima.

Tako se ne postaje uspješan, tim činom se ostaje prosječan, a to niko ne želi biti!

Ispred vas je jedan tekst koji vas uslovljavamo da pročitate, pa kada pročitate recite nam  jeste li već uzeli raditi nešto što istinski volite?

Ovaj put vam donosimo priču o Senaidi Sarajlić, osobi za koju su umjetnički dometi i čarolije lakše ostvarive od fizičkih koraka. Senaida stvara i djeluje u Gračanici, gradu u sjeveroistočnoj Bosni.  Ovaj dio Bosne i Hercegovine je imao čast da bude domaćin promocija prve Senaidine pjesničke zbirke, koja nosi naziv „Govor tužnog srca“. Ova umjetnička duša je stihovima obogatila srca svojih sugrađana, a tu se stvaralaštvo nije završilo, naime,  njena pjesma je objavljena i u knjizi „Naša vizija budućnosti“ koju potpisuju Emira Švraka i Dijana Avdić, profesorice zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Izbor stihova iz pjesničke zbirke „Govor tužnog srca“ objavljen je u časopisu za kulturnu historiju „Gračanički glasnik.

Njena skromnost se vidi i u pisanju, ali i u razgovoru u kojem nam je rekla da papir trpi svem pa zbog toga i piše i papirnato oblikuje svoju dušu. Pročitajte ovo što ona piše, biće vam lijepo, razmisliste, bit ćete sretni!

Nizom nepovoljnih okolnosti završila je samo osnovnu školu, ali smo već rekli da ona ne staje na prvoj prepreci, pa je nastavila dalje i trenutno pohađa srednju ekonomsku školu. Obrazovanje svakako i vama mora biti prioritet, a Senaidin slučaj je dokaz da se morate boriti za znanje koje će vam biti najkorisniji resurs u budućnosti.

Radi ona još mnogo toga, pa je, između ostalog, i  aktivistica IC „Lotos“ i učesnica projekta „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom u BiH“ u okviru kojeg prati, izvještava i reportira studijske posjete i ostala događanja. Idemo dalje, članica je i Centra za djecu i mlade s višestrukim smetnjama „Koraci Nade“ , a od najranijeg djetinstva tamo je bio njen drugi dom.

Zadovoljstvo nam je što je Seneida i dio Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine gdje obavlja poziciju administrativne službenice. Odlično obavlja ovaj posao, a ona kaže da ovu poziciju vidi kao jedan prozor u svijet, kao priliku da dok kroz život putuje „na točkovima“ bude dovoljno glasna da se njen glas daleko čuje.

Nerijetko u šali s prijateljima kaže da su njena kolica „Audi“ kojim se može daleko stići, samo ako dovoljno želiš – do vozača je, a do vas je da sada uradite ono što smo vam na početku sugerisali, da uradite ono što volite i da budete najbolji u tome!

 

Napisao: Amel Petrović