Održan trening na temu Strateško planiranje

Održan trening na temu Strateško planiranje

U okviru Programa podrške marginaliziranim grupama, Institut za razvoj mladih KULT je uz podršku USAID-a organizovao trening na temu Strateško planiranje za članove Vijeća mladih.

Trening, održan od 30. juna do 2. jula 2017. u hotelu Hills na Ilidži, osmišljen je u nekoliko modula koji su podrazumijevali upoznavanje s osnovnim elementima strateškog planiranja, te strateškog plana kao dokumenta kojim se definišu osnovni pravci rada organizacije. Facilitator treninga bio je Zlatko Sarić koji je na vrlo jednostavan način prezentirao temu, pružajući učesnicima mogućnost da kroz rad u grupama pronađu način za izgradnju potrebnih kapaciteta za bolji rad same organizacije.

Učešće na ovoj radionici su uzeli predstavnici lokalnih vijeća mladih iz: Sarajeva, Mostara, Posušja, Jablanice, Čitluka, Tuzle, Srebrenika i Tešnja, te predstavnici VMFBiH.

«Trening kojem smo prisustvovali je bio odlična prilika da razmislimo o tome kako želimo da djelujemo u narednom periodu. sretna sam da je tu bilo predstavnika Vijeća mladih koji nisu u Vijeću mladih FBiH, ali baš oni su dali veliki doprinos tome šta treba da radimo, jer su pokazali šta je to dobro što smo u prethodnom periodu uradili, gdje bi trebali još više pažnje posvetiti. Sigurna sam da ćemo imati priliku da i dalje sarađujemo i gradimo Vijeća mladih u čitavoj Federaciji.» Mirela Geko, sekretarka Vijeća mladih FBiH.

 

Pozitivni rezultati realizacije treninga uočeni su neposredno po njegovom završetku. Učesnici su pokazali  interes i motivaciju, te se okupili oko ideje kreiranja strateških smjernica i planova za razvoj i djelovanje VMFBiH u svrhu identificiranja njihovih dugoročnih ciljeva, te odgovornosti i obaveza za njihovo postizanje.