Vijeće mladih FBiH na sastanku lidera mladih regije

Vijeće mladih FBiH na sastanku lidera mladih regije

U organizaciji Krovne organizacije mladih Srbije 26.5.2017. godine održan je sastanak predstavnika krovnih organizacija mladih iz regije. Sastanku su, uz domaćine iz Krovne organizacije mladih Srbije i predsjednicu Jelenu Milanović, nazočili i Ilija Stankovski iz Nacionalnog savjeta mladih Makedonije, Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske, Tibor Voroš i Jasmina Opec Voroš iz Mladinskog svjeta Slovenije te Mate Lončar iz našeg Vijeća mladih Federacije BiH.
Cjelokupan program se odvijao kroz dva dana, a ovo je ono što nam je Mate prenio:

Naime, u četvrtak, 25. 05. 2017. godine, održana je forum omladinske politike – Mladi u fokusu, na kojem su sudjelovali predstavnici organizacija mladih iz Srbije, kao i gosti iz drugih država. Forum omladinske politike je bio odlično mjesto za razmjenu iskustava između učesnika.
U petak, 26. 05. 2017. godine, održan je sastanak predstavnika krovnih organizacija mladih. Na sastanku su predstavljene dosadašnje aktivnosti organizacija, kao i položaj mladih u državama, te suradnja s institucijama i trenutne politike prema mladima. „Zapravo, svi mi se susrećemo sa određenim problemima u svom radu, ali isto tako sve organizacije uporno rade na poboljšanju položaja mladih u svojim državama. Ono što je posebno važno sa ovog sastanka je razgovor o zajedničkoj suradnji, kao i bilateralnoj povezanosti ovih organizacija, te mogućnostima većih razmjena i upoznavanja svih mladih iz država regije“, prenio nam je Mate. Ova prilika je iskorištena i za razgovor gostiju iz drugih država sa predstavnicima Akademije omladinske politike.
Dogovoreni su zajednički koraci u budućem periodu od kojih je jedan i formiranje tima od 5 osoba kao predstavnika ovih organizacija. Zadatak tima bit će koordinacija aktivnosti i poboljšanje komunikacije između ovih pet organizacija mladih. Pored ovoga, dogovorena je i mogućnost proširenja tog tima za druge države i krovne organizacije mladih čemu se iskreno nadamo.
Također, ovim putem je dogovoren i zajednički sastanak u narednom periodu između rukovodstava Krovne organizacije mladih Srbije i Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, a sve u cilju poboljšanja suradnje i povezivanja mladih.