KOLIKO SMO BLIZU ILI DALEKO OD STRATEGIJE PREMA MLADIMA?

KOLIKO SMO BLIZU ILI DALEKO OD STRATEGIJE PREMA MLADIMA?

Federacija Bosne i Hercegovine jedina je od dva entiteta i distrikta Brčko koja nema strategiju prema mladima.

 

Ovo je nažalost, realnost koju mladi u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje žive. Dok se mladi iz Republike Srpske i Brčko Distrikta mogu pohvaliti sistemskom pristupu ka politikama prema mladima, situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je posve drugačija: strategija prema mladima ne postoji. Mladi u ovom entitetu nisu sistemski zbrinuti. 

Da li se budućnost i stabilnost društva ogleda u onome koliko ulažemo u mlade? Apsolutno! 

Šta se daje mladima? Mladi su već 13 godina na čekanju, toliko je prošlo od donošenja Zakona o mladima FBiH. 

Zakon o mladima u FBiH usvojen je 2010. godine i on izričito navodi da svi nivoi vlasti u Federaciji imaju obaveze definiranja, usvajanja i provođenja strategija prema mladima. Unatoč tome što je Federacija prepoznala važnost strategije prema mladima i propisala je zakonom, suočavamo se s poražavajućom činjenicom da takva strategija još uvijek ne postoji. Ovaj nedostatak ima ozbiljne posljedice po mlade, jer se suočavamo s raznim izazovima kao što su nezaposlenost, nedostatak obrazovnih mogućnosti, nedostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite i nedostatak političkog učešća. Donošenjem ovog zakona, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se obavezuje da će osigurati da svi njeni razvojni planovi, strategije i programi djelovanja, ukoliko se dotiču oblasti iz člana 25., imaju ugrađenu komponentu koja se odnosi na mlade – to znači da će osigurati programski pristup djelovanja prema mladima.

 

KOLIKO SMO BILI BLIZU?

Zakonom je predviđeno da se izrade i provedu strategije i aktivnosti koje će pomoći mladima da imaju kvalitetan i dostojan život u ovom entitetu. Da se nešto radilo – i jeste, a priča kreće još od, sada već davne, 2013. godine kada je prvi put započeo proces izrade Strategije prema mladima. Tadašnji premijer Vlade FBiH, Nermin Nikšić donio je Rješenje o imenovanju radne grupe za izradu strategije. Zadatak Radne grupe bila je izrada i dostavljanje Vladi Federacije BiH radnog teksta Strategije prema mladima Federacije BiH. Rok za izvršenje zadatka bio je 30.04.2015. godine. Procesom izrade je koordiniralo Federalno ministarstvo kulture i sporta koje je te iste godine uz konsultantsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT uradilo Analizu stanja i potreba mladih Federacije BiH na osnovu kojeg je započet proces izrade strategije. U cilju razumijevanja položaja mladih i donošenja kvalitetnog dokumenta strategije prema mladima, Radna grupa Vlade FBiH je organizovalo dvodnevni događaj „Dijalog: strategija prema mladima FBiH“, putem kojeg su mladi imali priliku doprinijeti izradi Strategije. 

Iako je ovo zaista ohrabrujući potez, nikada nije došao do finalizacije. U narednim godinama postojali su napori civilnog društva da se Strategija usvoji – međutim, to se nikada nije desilo. 

Sljedeći put kada je u institucijama vlasti pomenuta strategija prema mladima bilo je u junu 2019. godine kada su Zastupnici_ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali inicijativu da se u Federaciji BiH konačno donese strategija prema mladima. Na Trećoj redovnoj sjednici PD PFBiH održanoj 24. juna 2019. godine zastupnici su se, između ostalog, izjašnjavali i o ranije podnesenoj inicijativi Strategija za mlade 2021 – 2025. U prvom krugu izjašnjavanja inicijativa nije dobila potrebnu većinu glasova, ali je u drugom krugu na osnovu pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika prozivkom inicijativa dobila većinsku podršku. 

Nakon toga, Federalno ministarstvo kulture i sporta je 2021. godine raspisalo Javni poziv za izradu strategije prema mladima Federacije BiH. Tom prilikom za izradu dokumenta podržane su dvije organizacije: Institut za razvoj mladih KULT i Vijeće mladih FBiH. Međutim, Vlada Federacije BiH i dalje nije donijela odluku o pokretanju postupka izrade Strategije prema mladima Federacije BiH.

Podsjećanja radi, prije godinu dana održana je Prva Tematska sjednice Komisije za pitanja mladih pri Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Za mlade, izrazito značajan i bitan dan jer se po prvi put na ovaj način razgovaralo o položaju mladih, njihovim potrebama i mogućnostima koje nosioci vlasti moraju primjenjivati u svrhu kreiranja boljeg okruženja za sve nas. Sjednica je iznjedrila niz Zaključaka i preporuka kojom se, između ostalog zadužuje  Vlada FBiH da usvoji strategiju prema mladima Federacije BiH, osigura sredstva za provedbu Strategije prema mladima i imenuje nadzorno međuresorno vladino radno tijelo za provedbu Strategije prema mladima.

 

ŠTA DALJE?

Vijeće mladih FBiH će nastaviti aktivno raditi na ovom procesu ističući važnost strategije iz više razloga:

  • Budućnost društva: Strategija koja se fokusira na naše potrebe i izazove pomaže u stvaranju boljeg okruženja, omogućavajući nam da razvijemo svoj puni potencijal.
  • Obrazovanje i zapošljavanje: Može pružiti smjernice za poboljšanje obrazovnog sustava kako bi bio relevantan za potrebe tržišta rada.
  • Aktivno učešće i demokratija: Ohrabrujući mlade da budu aktivni građani, strategija doprinosi jačanju demokratskih vrijednosti.
  • Socijalna inkluzija: Strategija prema mladima treba se baviti pitanjima socijalne inkluzije, osiguravajući da svi mladi imaju jednake prilike za sudjelovanje u društvu i ostvarivanje svojih ciljeva.
  • Mentalno zdravlje: Strategija za mlade može uključivati programe podrške mentalnom zdravlju, osiguravajući pristup uslugama i resursima koji mogu pomoći mladima da se suoče s tim izazovima.

Strategija prema mladima nije političko pitanje i kao takva ne treba i ne smije se posmatrati iz ugla političkih kvota u institucijama vlasti – najprije u zakonodavnim i izvršnim tijelima. Apelujemo na Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo kulture i sporta da u što skorijoj budućnosti donesu neophodne odluke kako bismo zajedničkim snagama kreirali klimu povoljnu za mlade u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

 

Članak je napisan u sklopu projekta G(a)rant mladih koji provodi Vijeće mladih Federacije BiH uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom tekstu nisu i ne mogu biti smatrani stavovima Instituta za razvoj mladih KULT.